فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 57 (زمستان 1400)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 57 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حبیب الله فاضلی* صفحات 3-22

    قانون اساسی سنگ بنای نظام سیاسی و مبنای تعریف و تحدید حدود ارزش ها و مرزهای سیاسی و هویتی هر ملتی است. پرسش اصلی مقاله این است که در مجلس خبرگان قانون اساسی چه تصویری از ارکان هویت ملی ایرانی مسلط بوده است؟ و با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان و با استفاده از اسناد مجلس نهایی قانون اساسی و خاطرات نمایندگان آن تلاش کرده ایم تا تصویر هژمون از عناصر هویت ملی ایرانی درمجلس خبرگان قانون اساسی را نشان دهیم. روش پژوهش تفسیری و اسنادی است و بر این اساس از اسناد مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی و خاطرات نمایندگان این دوره بهره گرفته ایم. ایده (فرضیه) مقاله این است که گرچه اسلام دال مرکزی گفتمان هویتی قانون اساسی است اما لاجرم به عناصر عرفی هویت ایرانی چون زبان ملی، نمادها، تنوعات و لایه های مختلف فرهنگ ایرانی توجه شده و روایتی مکتبی از آنها عرضه شده است. در این روایت «هم کیشی» مبنای اصلی همبستگی ملی است، امت گرایی بر ملی گرایی سیاسی اولویت دارد بگونه ای که جمهوری اسلامی خود را به دفاع از وطن امت اسلامی متعهد می داند و در بحث ایرانی الاصل بودن و تابعیت نیز که از اوصاف دولت مدرن است غیر از ولی فقیه سایر مدیران و حاکمان باید دارای صفت ایرانی الاصل باشند. مجلس خبرگان اساسی کوشیده است تا نسبت طبیعی و تاریخی زبان فارسی با زبان های محلی را در اصل پانزده قانون اساسی نشان دهد.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، هویت ملی، هویت مکتبی، زبان فارسی، تمرکز زدایی، امت گرایی سیاسی، ملی گرایی
  • علی اسدی، امیرمحمد صدیقیان*، علی زارع مهرجردی صفحات 23-40
    پژوهش حاضر با تعیین هدف ابعاد فساد اقتصادی در اندیشه امام خمینی و آثار آن بر امنیت ملی پایدار، این سوال را طرح می کند که فساد اقتصادی در اندیشه امام خمینی (ره) از چه راه هایی باعث تهدید امنیت ملی پایدار می شود؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که مساله امنیت ملی پایدار از جانب مفاسد اقتصادی نظیر: رانت، بی عدالتی، رشوه خواری، ربا، تکاثر ثروت نامشروع در جامعه اسلامی رخ می دهد. با رواج یافتن فساد اقتصادی، نگرش مردم نسبت به نظام سیاسی متزلزل می شود و بی اعتمادی به عنوان مهم ترین اثر فساد اقتصادی نمایان می شود. از طرفی، با ترویج فساد اقتصادی در جامعه، نظام سیاسی در برابر تهدیدات خارجی نیز آسیب پذیر می شود. در دیدگاه امام خمینی (ره) همواره بر نقش مخرب فساد و تهدیدات ناشی از آن تاکید شده است. حفظ و حمایت از امنیت ملی نیازمند از بین بردن مفاسد اقتصادی و راهکاری عملی برای مبارزه با مفسدان است. تهدیدات ناشی از فساد اقتصادی هم بی اعتمادی در داخل و هم وابستگی به بیگانگان را به دلیل نادیده گرفتن تولید داخل، از بین رفتن انگیزه اقتصادی افراد جامعه دچار اخلال می کند و تهدیدی برای امنیت ملی است. در مطالعه حاضر از روش تحلیل محتوای کیفی بهره برده شده است. جمع آوری اطلاعات نیز به شیوه اسنادی و کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: فساد اقتصادی، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره)
  • محمد گنج خانلو، اصغر محمودی*، مجید قربانی لاچوانی، ابراهیم تقی زاده صفحات 41-60

    هدف مقاله حاضر، مقابله با فساد اقتصادی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و جایگاه اجرای حق وثیقه است. امروزه مقابله با انواع مفاسد اقتصادی، یکی از ضرورت های غیرقابل انکار حیات بشری است. در نظام حقوقی ج.ا.ایران نیز، مساله مقابله با مفاسد اقتصادی یکی از ضرورت های اساسی نظام حقوقی کشور است. از این رو، ضوابط مختلفی در این زمینه پیش بینی شده است که یکی از این ضوابط حق وثیقه است. سوال اصلی تحقیق این است که، در نظام حقوقی ج. ا. ایران، حق وثیقه از چه جایگاهی برخوردار است و چه تاثیر آن بر مفاسد اقتصادی دارد؟ فرضیه اصلی مقاله این است که، اجرای حق وثیقه با کاهش خطر، تغییر خطر، افشای اطلاعات بدهکاران سبب کاهش فساد اقتصادی می‎گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد که، در نظام حقوقی ایران، حق وثیقه صرفا به عنوان پشتوانه ای جهت بازپرداخت وام و یا انجام تعهد قراردادی محسوب می شود، در حالی که وثیقه در اقتصاد، کارکردهای گوناگونی از جمله کاهش خطر، تغییر خطر و افشای اطلاعات بدهکاران دارد که سبب کاهش فساد اقتصادی می‎شود، که به نوعی آرامش عمومی و اعتماد اجتماعی را به دنبال دارد. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است که از طریق مطالعه منابع اسنادی و کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام نموده است.

    کلیدواژگان: وثیقه، فساد، مفاسد اقتصادی، نظام حقوقی، جمهوری اسلامی ایران
  • نهاله مددی، محمد توحیدفام*، حبیب الله ابوالحسن شیرازی، مرتضی محمودی صفحات 61-84
    هدف از نگارش این مقاله بررسی روند اجرا و برقراری حکمرانی مطلوب در ایران در دو حوزه حاکمیت قانون و پاسخگویی است که از شاخص های اصلی حکمرانی مطلوب به شمار می روند. این مقاله درصدد است تا به اتکای رهیافت نظری نهادگرایی جدید و ارتباط نظری میان موضوع نهادها و توسعه به بررسی وضعیت حاکمیت قانون و پاسخگویی در ایران در دوره مشخص ریاست جمهوری آقایان احمدی نژاد و روحانی بپردازد. پرسش اصلی که این مقاله به آن پاسخ خواهد داد آن است که وضعیت حاکمیت قانون و پاسخگویی در ایران طی دو دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد و حسن روحانی چگونه بوده و این عملکرد چه تاثیری بر روند کلی توسعه در کشور داشته است. در این مقاله فرضیه آنست که گرچه در این دو دوره کمابیش تلاش هایی در مسیر توسعه صورت گرفته اما به سبب فقدان سازوکارهای مناسب در کشور این تلاش ها فاقد ظرفیت لازم برای ایجاد نتیجه مطلوب در تغییر جایگاه کشور از حیث مفهوم توسعه و حکمرانی مطلوب در سطح بین المللی است. این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی و نیز رجوع به آمارهای بین المللی در زمینه دو شاخص یادشده نشان خواهد داد که گرچه در طی این دو دوره به لحاظ سیاسی تفاوت هایی از حیث شاخص ها مشاهده می شود و آمارهای جهانی حاکی از بهبود نسبی وضعیت در دوره روحانی است اما نمای کلی روند این شاخص های حکمرانی در ایران از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و ضمن آنکه نمره کلی کشور منفی است روندی نزولی نیز دارد.
    کلیدواژگان: نهاد گرایی جدید، حاکمیت قانون، پاسخگویی، حکمرانی مطلوب، روحانی، احمدی نژاد
  • مریم ریکی، علی آل بویه*، ابوالفضل احمدزاده صفحات 85-104
    مقاله حاضر به بررسی ریشه های جامعه‏شناختی بزهکاری کودکان در ایران و رویکردهای ج. ا.ایران در مقابله به آن می‏پردازد. این پژوهش می‏کوشد تا ضمن شناخت ریشه های مطالعه شده در بزهکاری کودکان، به این پرسش پاسخ دهد که دولت جمهوری اسلامی ایران چه رویکردهای را برای مقابله با بزهکاری کودکان اتخاذ نموده است و اصولا این رویکردها تا چه اندازه به ریشه های شناخته شده توجه دارند؟ نتیجه تحقیق حاکی از این واقعیت است که رویکردهای جمهوری اسلامی ایران به دو شکل عام و خاص قابل شناسایی هستند. در رویکرد عام، کلیه کودکان مورد توجه دولت می باشند، در حالی که دولت در رویکرد خاص، گروه کودکان بزهکار را مورد توجه قرار می‏دهد. رویکردهای دولت در ارتباط با کودکان بزهکار، معطوف به ریشه های جامعه شناختی است و در این زمینه، نوعی حرکت از سیاست های اصلاحی و تادیبی به سمت سیاست های ترمیمی و تربیتی قابل مشاهده است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و جمع‏آوری داده‏های اسنادی و کتابخانه‏ای و نیز با بازنگری در قوانین مربوطه تهیه شده است.
    کلیدواژگان: بزهکاری کودکان، علل بزهکاری کودکان، رویکردهای جمهوری اسلامی ایران، عدالت ترمیمی
  • سید احمدرضا دست غیب، محمدتقی رضایی*، عسکر جلالیان صفحات 105-124

    پژوهش حاضر به بررسی مواضع اصلاحی و انتقادی ج.ا. ایران و از جمله بررسی آراء آیت الله خامنه ای می پردازد. این سوال مطرح است که از نظر آیت الله خامنه ای، راهکارهای اساسی برای اصلاح ساختارهای نهادهای بین المللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد کدام هستند؟ فرضیه این است: اندیشه آیت الله خامنه ای در بعد سلبی، بر مبنای آشکار ساختن دخالت اعضای شورای امنیت در جنگ طلبی، نقض صلح و عدالت بین المللی و در بعد ایجابی شامل دادن حق رای وتو به کشورهای اسلامی و تقویت نهادهای حقوق بشری بر مبنای آموزه های غیرغربی است. دستاورد پژوهش نشان می دهد که اصلاح ساختار سازمان های بین المللی نیازمند بازگشت به منطق دورنی این سازمان ها، اهداف و مواضع اولیه بنیانگذاران آن از جمله طرح شعار صلح و امنیت بین المللی است. تلاش برای گسترش چتر شعار صلح و امنیت بین المللی جهت مشارکت همه کشورهای جهان و خلع کامل سلاح های اتمی، تلاش برای ورود کشورهای مستقل و اثرگذار بین المللی در میان اعضای دایم شورای امنیت می تواند منجر به تکثرگرایی در عرصه اداره نهادهای بین المللی شود. دیدگاه ایشان می تواند مبنایی برای طرح داشتن حق رای وتو از میان کشورهای اسلامی، طرح حقوق بشر اسلامی در نهادهای بین المللی و لزوم دخالت دادن ملت های مستقل و آزاد در تصمیم گیری های کلان بین المللی قلمداد شود. روش پژوهش حاضر تحلیل محتوای دیدگاه های آیت الله خامنه ای و بهره گیری از چارچوب نظری انتقادی است.

    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، آیت الله خامنه ای، صلح و امنیت بین المللی، شورای امنیت
  • نسرین درویش نوری کلاکی، طیبه عارف نیا*، طاهره سلیمی صفحات 125-142

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی چالش های رانت و فساد سیاسی در جامعه اسلامی است که به طور موردی، دیدگاه های امام خمینی (ره) را مورد تاکید قرار می دهد. سوال پژوهش این است: بر مبنای رویکرد امام خمینی، رانت و فساد سیاسی از چه راه هایی باعث عدم تحقق جامعه مطلوب اسلامی می شوند؟ پاسخی که مطرح می شود این است: رانت انواع مختلفی از رانت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد که از نظر امام خمینی (ره)، مصادیق متعدد رانت شامل بی عدالتی در دستیابی به منافع، تبعیض و رابطه گرایی، قوم و خویش سالاری، بی قانونی و عدم توجه به شایسته سالاری است. تبعات رانت نیز بر هم خوردن تعدیل در نظام اسلامی، افزایش فاصله طبقاتی، گسترش محرومیت و نادیده گرفتن حاکمیت قانون و از همه مهم تر، نادیده گرفته شدن احکام شرع است که همگی چالشی برای تحقق جامعه مطلوب اسلامی محسوب می شوند. پیشنهاد این است که تنقیح بحث رانت از منظر فقهی و بررسی آثار مخرب آن در حوزه سیاست و اجتماع راهکاری برای آشکار شدن و شناختن این وجه از فساد در جامعه اسلامی و مبارزه با آن است. روشی که مورد استفاده پژوهش حاضر قرار گرفته است، توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، رانت، فساد، شایسته سالاری، جامعه مطلوب اسلامی
  • بهنام محبی هره دشت، سید کاظم چاوشی*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 143-164
    موضوع این مقاله بررسی جایگاه الگوی هشدار درماندگی بانکها جهت خنثی سازی یا کاهش تاثیرات تحریم های مالی و اقتصادی علیه ایران می باشد. براین اساس سیوال اصلی پژوهش این است که جایگاه الگوی هشدار به موقع درماندگی بانک ها چگونه می تواند به کاهش تاثیرات تحریمی منجر شود؟ فرضیه اصلی مقاله این است که استفاده از شاخص های الگوی هشدار سری، شاخص های CAMELS و روش های نظارتی مناسب می تواند تاثیرات تحریم مالی و بانکی را کاهش دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد که نظام بانکداری به کمک محاسبه سالانه این شاخص ها میتواند درماندگی مالی و ورشکستگی را قبل از وقوع پیش بینی کرده و تدابیر لازم را در خصوص تجدید نظر در کنترل مجموعه خود اتخاذ نمایند و از بروز ورشکستگی جلوگیری کند. روش حقیق این مقاله، کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: تحریم بانکی، الگوی هشدار سریع، درماندگی مالی، ورشکستگی، شاخص کملز
  • کیومرث منجزی، شهرام محمدی*، طیبه بیژنی، احمد فلاحی صفحات 165-184
    هدف مقاله حاضر، بررسی جایگاه رویکرد اجتماعی مقابله با جرم در نظام حقوقی و قضایی ایران می‎باشد. سوال اصلی تحقیق این است که، رویکرد اجتماعی مقابله با جرم در نظام حقوقی و قضایی چگونه قابل تبیین می‎باشد؟ فرضیه اصلی مقاله این است که، در نظام حقوقی قضایی ایران، رویکرد اجتماعی مقابله با جرم، در واقع توسعه محلی و بر اساس مشارکت است. بر این اساس می‎توان گفت، رویکرد اجتماعی و مولفه های حاکم بر آن نقش بسیار مهمی در اجتماعی شدن مقابله با جرم دارد و می‎توان با استفاده از رویکرد اجتماعی مقابله با جرم با تاکید بر مشارکت اجتماعی از ارتکاب جرم جلوگیری کرد. مهم ترین مولفه های رویکرد اجتماعی مقابله با جرم، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و روابط اجتماعی است که می‎باید در سیاستگذاری های نظام حقوقی قضایی مورد توجه قرار گیرند. روشی که در تحقیق حاضر استفاده شده است روشی توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: جرم، مقابله، رویکرد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نظام حقوقی قضایی
  • محمدعلی شیخ موحد، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 185-204

    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیق قاعده فقهی تنفیر از دین در عرصه سیاست داخلی و خارجی است. بدین معنا که اعمال و کارکرد حکومت به چه نحوی باید باشد که در عرصه سیاست داخلی و خارجی باعث رویگردانی از دین اسلام نشود. سوال قابل طرح این است: مولفه های قاعده فقهی تنفیر از دین در عرصه سیاست داخلی و خارجی شامل چه مواردی است؟ پاسخی که می توان به این سوال داد این است: مفاد قاعده «حرمت تنفیر از دین» محدوده وسیعی از احکام الزامی و غیرالزامی، از عرصه های فردی و اجتماعی، سیاسی و نظامی، اقتصادی و قضایی را شامل می شود و هرچه موجب تنفیر از دین شود را حرام می داند. نتیجه ای که از این بحث گرفته می شود این است که کارکرد حکومت اسلامی به عنوان نماینده و مجری احکام اسلامی نباید به نحوی باشد که باعث تنفیر از دین و رویگردانی از آن در داخل و خارج از مرزهای نظام اسلامی باشد. در خارج از مرزهای اسلامی، اصل احترام به تعهدات و قراردادها، رابطه مسالمت آمیز و مبتنی بر احترام با جنگ زدگان، اسراء و آسیب دیدگان جنگی از جمله رویکردهایی است که می تواند بهره گیری از قاعده فقهی مزبور را به ما نشان دهد. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی  و بهره گیری از آراء و منابع فقهی است.

    کلیدواژگان: قاعده تنفیر، حکومت اسلامی، سیاست داخلی، سیاست خارجی
  • سید سعید زمانیان دهکردی، سید مصطفی ابطحی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 205-222
    با توجه به این نکته که یک واحد سیاسی جهت حفظ و ادامه حیات خود نیازمند وجود یک همگرایی منطقی میان اجزای سازنده اش است؛ دولت های  خاورمیانه جهت مقاومت در برابر واگرایی که توسط دول خارجی به آنها تحمیل شده است نیازمند به ایجاد یک همگرایی میان خود هستند. همین موضوع سبب گردیده تا میان بعضی از بازیگران منطقه برای نمونه ایران و سوریه علیرغم نداشتن زبان و فرهنگ و نژاد مشابه یک همگرایی منطقه ای شکل گیرد. عامل اصلی و زمینه ی همگرایی منطقه ای در روابط ایران و سوریه را می توان اتخاذ سیاست خارجی یکسان در برابر اسراییل و همچنین حمایت از حزب الله لبنان و جنبش های مقاومت فلسطینی دانست. این نزدیکی روابط در راستای تامین امنیت ج. ا.ایران و همچنین سوریه در برابر اسراییل می باشد که در این راهبردهای ضد صهیونیستی، حزب الله لبنان نقش کلیدی را در سیاست خارجه ایران و سوریه بازی می کند که توانسته است ضربه های کاری را چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ نظامی بر اسراییل وارد آورد. با این حال این همگرایی با موانعی مواجه است برای نمونه عربستان به عنوان یکی از مهم ترین موانع همگرایی منطقه ای ایران و سوریه سعی دارد تا با به کارگیری ابزار سیاسی، اقتصادی و اعتقادی مانع این همگرایی گردد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: کارکردگرایی، نوکارکردگرایی، سوریه، ایران، خاورمیانه
  • ناصر عنایت، مسعود مطلبی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 223-246

    پژوهش حاضر به این سوال می پردازد که آیا از منظر شاخص ثبات سیاسی و کنترل فساد دولت احمدی نژاد و روحانی توانستند الگوی حکمرانی مطلوب را محقق سازند؟ بررسی ارقام منتشر شده از سوی بانک جهانی در دو  مولفه ثبات سیاسی و کنترل فساد این الگو در دولت های  نهم (1385-1388) و یازدهم (1393-1396) نشان می دهد نمره عملکرد دولت های  احمدی نژاد و روحانی زیر خط صفر و میانگین جهانی بوده است. این پژوهش با مقایسه نمودار رشد اقتصادی (GDP) با روند تغییرات الگوی حکمرانی خوب، نشان می دهد ارتباط مستقیمی میان  دو مولفه ثبات سیاسی و کنترل فساد با رشد اقتصادی است؛ به طوری که بهبودی روند این 2  شاخص در دولت یازدهم موجب بهبود شاخص رشد اقتصادی در ایران شده و کاهش این مولفه در سال پایانی دولت نخست روحانی (96) متاثر از کاهش نمره شاخص های ثبات سیاسی و کنترل فساد در الگوی حکمرانی خوب است. بنابراین الگوی حکمرانی خوب تحت تاثیر دو مولفه ثبات سیاسی و فساد سیاسی نقش مهمی در کاهش رشد اقتصادی در دولت روحانی و احمدی نژاد داشته است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر ترکیبی از روش کیفی و کمی است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، ثبات سیاسی، کنترل فساد، احمدی نژاد، روحانی
  • حسام الدین عظیمی فر، محمدرضا اقارب پرست*، سید مصطفی مدنی صفحات 247-262

    هدف پژوهش حاضر بررسی سیاست خارجی چین بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس است. در همین راستا سوالی که مطرح می شود این است: سیاست خارجی چین از چه جهاتی می تواند امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار دهد؟ یافته ها نشان دهنده آن است که سیاست خارجی چین در منطقه خلیج فارس، تحت تاثیر چشم انداز سیاسی و اقتصادی این کشور برای مقابله با هژمونی امریکا است. برای نیل به این هدف، کسب بازارهای انرژی و تجاری بین المللی از جمله منطقه خلیج فارس حایز اهمیت است. پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای، مقابله با تهدیدات تروریستی در منطقه خلیج فارس، حمایت از محور مقاومت از جمله در سوریه، بخش مهمی از تاثیرات همسویی سیاست خارجی چین با ایران در منطقه خلیج فارس است. تعامل سیاست خارجی ایران و چین از حیث نهادگرایی در قالب نهاد کشورهای عضو همکاری شانگهای قابل توجه است.  روش مطالعه حاضر، توصیفی و تحلیلی و چارچوب نظری پژوهش رویکرد امنیت مشارکتی است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، چین، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، خلیج فارس
  • سعیده بابائی، علی اکبر امینی، محمدعلی خسروی، حسین تفضلی صفحات 263-282

    پرسش اصلی این مقاله درباره نمادگرایی سیاسی-اجتماعی در شعر معاصر و تاثیر آن بر تحولات انقلاب اسلامی است. دامنه تحقیق به دو شاعر (شاملو و اخوان ثالث) محدود شده است. نمادگرایی یا سمبولیسم مکتبی هنری است که در شعر و ادبیات و نقاشی آثار متعددی ایجاد کرده است. منظور از نمادگرایی کاربرد واژه در معنایی رمزی-کنایی است. نمادگرایی سیاسی عموما و غالبا در فضای انسداد سیاسی رشد می‌کند و فضای عمومی انقلابی را ایجاد می‌کند. در اختناق پهلوی دوم نمادگرایی در شعر اوج گرفت و عاقبت در گفتمان انقلابی تاثیر گذاشت. این تحقیق با بررسی نمادگرایی در شعر شاملو و اخوان به این نتیجه رسیده است که برآمدن وجوهاتی از گفتمان انقلابی ریشه در همین فضاسازی‌های ادبی داشته که ذهنیت عمومی جامعه را برای طوفان انقلاب آماده کرده است. روش تحقیق کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع‌آوری داده‌ها کتابخانه‌ای بوده است.

    کلیدواژگان: نمادگرایی، سمبولیسم، انقلاب اسلامی، شاملو، اخوان ثالث
|
  • HabibOllah Fazeli * Pages 3-22

    The constitution is the cornerstone of the political system and the basis for defining the boundaries of the values ​​and political and identity boundaries of any nation. The main question of the article is what image of the pillars of Iranian national identity has been dominant in the Assembly of Constitutional Experts? And by using the method of discourse analysis and using the documents of the final parliament of the constitution and the memoirs of its representatives, we have tried to show the image of hegemony of the elements of Iranian national identity in the assembly of constitutional experts. The research method is interpretive and documentary, and based on this, we have used the documents of the final review of the constitution, the detailed discussions of the final review of the parliament and the memoirs of the representatives of this period. The idea (hypothesis) of the article is that although Islam is the central signifier of the identity discourse of the constitution, but inevitably the customary elements of Iranian identity such as national language, symbols, diversity and different layers of Iranian culture have been considered and a school narrative has been presented. In this narrative, "solidarity" is the main basis of national solidarity. Nationalism takes precedence over political nationalism, as the Islamic Republic commits itself to defending the homeland of the Islamic Ummah. Citizenship, which is one of the characteristics of a modern government, other than the Supreme Leader, other managers and rulers must have the attribute of Iranian-origin. The Assembly of Basic Experts has tried to show the natural and historical relationship of Persian language with local languages ​​in the principle of fifteen constitutions.

    Keywords: Constitution, National Identity, School identity, Persian language, Decentralization, Political Nationalism, nationalism
  • Ali Asadi, Amirmohammad Seddighiyan *, Ali Zaremehrjerdi Pages 23-40
    The present study, by determining the purpose of the dimensions of economic corruption in Imam Khomeini's thought and its effects on sustainable national security, raises the question of how economic corruption in Imam Khomeini's thought threatens sustainable national security. ? The results show that the issue of sustainable national security is caused by economic corruptions such as rent, injustice, bribery, usury, and the proliferation of illegitimate wealth in Islamic society. With the prevalence of economic corruption, people's attitudes toward the political system are shaken and distrust emerges as the most important effect of economic corruption. On the other hand, by promoting economic corruption in society, the political system also becomes vulnerable to external threats. In Imam Khomeini's view, the destructive role of corruption and the resulting threats have always been emphasized. Maintaining and protecting national security requires eliminating economic corruption and a practical solution to fight corruption. Threats of economic corruption disrupt both domestic distrust and dependence on foreigners due to neglect of domestic production, loss of economic motivation of individuals in society, and a threat to national security. In the present study, the method of qualitative content analysis has been used. Data collection was also in the form of documents and libraries.
    Keywords: economic corruption, National Security, Islamic Republic of Iran, Imam Khomeini
  • Mohammad Ganjkhanloo, Asghar Mohmoudi *, Majid Ghorbanilacevani, Ibrahim Taghizaadeh Pages 41-60

    The purpose of this article is to combat economic corruption in the legal system of the Islamic Republic of Iran and the status of enforcement of collateral. Today, tackling all kinds of economic corruption is one of the undeniable necessities of human life. In the legal system of the Islamic Republic of Iran, the issue of combating economic corruption is one of the basic necessities of the country's legal system. Hence, various rules have been envisaged in this field, one of which is the right of collateral. The main question of the research is that, in the legal system c. ا. What is the status of collateral in Iran and what effect does it have on economic corruption? The main hypothesis of the article is that the implementation of collateral reduces risk of corruption by reducing risk, changing risk, and disclosing debtors' information. The results show that in the Iranian legal system, collateral is only used as a basis for repaying a loan or fulfilling a contractual obligation, while collateral in the economy has various functions such as reducing risk, changing risk and disclosing debtors' information. It reduces economic corruption, which in a way leads to public peace and social trust. The method of this research is descriptive-analytical which has been collected through the study of documentary sources and libraries.

    Keywords: BAIL, Corruption, economic corruption, Legal system, Islamic Republic of Iran
  • Nahaleh Madadi, Mohammad Tohidfam *, Habibolah Abolhassan Shirazi, Morteza Mahmoodi Pages 61-84
    The purpose of writing this article is to study the process of implementation and establishment of good governance in Iran in the two areas of rule of law and accountability, which are the main indicators of good governance. This article seeks to rely on the theoretical approach of the new institutionalism and the theoretical relationship between the issue of institutions and development to examine the rule of law and accountability in Iran during the specific presidencies of Mr. Ahmadinejad and Mr. Rouhani. The main question that this article will answer is what was the rule of law and accountability in Iran during the two presidencies of Ahmadinejad and Hassan Rouhani, and what effect did this performance have on the overall development process in the country? In this article, the hypothesis is that although in these two periods more or less efforts have been made in the direction of development, but due to lack of appropriate mechanisms in the country, these efforts lack the necessary capacity to create the desired result in changing the country in terms of development and good governance at the international level. . This study, using analytical-descriptive method and referring to international statistics in the field of these two indicators, will show that although during these two periods, politically, there are differences in terms of indicators and global statistics show a relative improvement in the spiritual period. But the general picture of the trend of these governance indicators in Iran is not in a favorable situation and while the overall score of the country is negative, it also has a downward trend.
    Keywords: New Institutionalism, Rule of law, Accountability, Good Governance, Rouhani, Ahmadinejad
  • Maryam Riki, Ali Al-Bouyeh *, Abolfazl Ahmadzadeh Pages 85-104
    The present article examines the sociological roots of juvenile delinquency in Iran and the approaches of c. A. Iran is dealing with it. This study tries to identify the roots of child delinquency, while answering the question of what approaches the government of the Islamic Republic of Iran has taken to combat child delinquency, and in principle, to what extent do these approaches pay attention to known roots? The result of the research indicates the fact that the approaches of the Islamic Republic of Iran can be identified in two general and specific ways. In the general approach, all children are considered by the government, while in the special approach, the government pays attention to the group of delinquent children. The government's approach to delinquent children is rooted in sociological roots, and in this context, a movement from correctional and disciplinary policies to remedial and educational policies can be seen. This article has been prepared by descriptive and analytical method and collection of documentary and library data as well as by reviewing the relevant laws.
    Keywords: Juvenile Delinquency, causes of juvenile delinquency, approaches of the Islamic Republic of Iran, Restorative justice
  • Seyed AhmadReza Dast Ghayb, Mohammadtaghi Rezaei *, Askar Jalalian Pages 105-124

    The present study examines the corrective and critical positions of J.A. Iran, including examining the views of Ayatollah Khamenei. The question is, in Ayatollah Khamenei's view, what are the basic strategies for reforming the structures of international institutions, including the UN Security Council? The hypothesis is: Ayatollah Khamenei's thought in a negative dimension, based on exposing the involvement of members of the Security Council in belligerence, violation of international peace and justice, and in a positive dimension, including giving veto power to Islamic countries and strengthening legal institutions Humanity is based on non-Western teachings. The results of the research show that reforming the structure of international organizations requires a return to the internal logic of these organizations, the initial goals and positions of its founders, including the design of the slogan of international peace and security. Efforts to spread the slogan of international peace and security for the participation of all countries of the world and complete disarmament of nuclear weapons, efforts to bring independent and effective international countries among the permanent members of the Security Council can lead to pluralism in the field of governance Be international. His view can be considered as a basis for proposing veto power among Islamic countries, Islamic human rights in international institutions and the need for independent and free nations to intervene in major international decisions. The method of the present study is to analyze the content of Ayatollah Khamenei's views and to use a critical theoretical framework.

    Keywords: International Organizations, Ayatollah Khamenei, International Peace, Security, Security Council
  • Nasrin Darvish Nouri Kalaki, Tayebeh Arefnia *, Tahereh Salimi Pages 125-142

    The present study seeks to examine the challenges of rent-seeking and political corruption in Islamic society, which occasionally emphasizes the views of Imam Khomeini. The research question is: According to Imam Khomeini's approach, in what ways do rent and political corruption cause the failure of a desirable Islamic society? The answer is: rent has different types of political, economic and social rent. According to Imam Khomeini, there are many examples of rent, including injustice in the pursuit of interests, discrimination and relationalism, ethnicity and kinship. Sovereignty is lawlessness and disregard for meritocracy. The consequences of rent are the disruption of adjustment in the Islamic system, the increase of class distance, the expansion of deprivation and the disregard of the rule of law, and most importantly, the disregard of the rules of Sharia, which are all challenges to achieving the desired Islamic society. The suggestion is that refuting the rent debate from a jurisprudential point of view and examining its destructive effects in the field of politics and society is a way to reveal and recognize this aspect of corruption in Islamic society and fight against it. The method used in the present study is descriptive-analytical.

    Keywords: Imam Khomeini, Rent, Corruption, meritocracy, desirable Islamic society.
  • Behnam Mohebbiharedasht, Seyedkazem Chavoshi *, Hosein Jahangirnia, Reza Gholamijamkarani Pages 143-164
    The subject of this article is to examine the position of banks' helplessness warning model to neutralize or reduce the effects of financial and economic sanctions against Iran. Accordingly, the main question of the research is how the position of the timely warning model of banks' helplessness can reduce the effects of sanctions? The main hypothesis of the article is that the use of secret warning pattern indicators, CAMELS indicators and appropriate monitoring methods can reduce the effects of financial and banking sanctions. The results show that the banking system with the help of annual calculation of these indicators can predict financial distress and bankruptcy before it occurs and take the necessary measures to review the control of their collection and prevent bankruptcy. The real method of this article is descriptive-analytical.
    Keywords: Bank Sanctions, Rapid Alert Pattern, financial helplessness, Bankruptcy, Kamels Index
  • Kiomars Monjezi, Shahram Mohammadi *, Tayebe Bizhani, Ahmad Fallahi Pages 165-184
    The purpose of this article is to investigate the position of the social approach to crime in the Iranian legal and judicial system. The main question of the research is how to explain the social approach to dealing with crime in the legal and judicial system? The main hypothesis of the article is that, in the Iranian legal system, the social approach to crime is in fact local development and based on participation. Based on this, it can be said that the social approach and its components play a very important role in the socialization of crime and can be used to prevent crime by using the social approach to crime by emphasizing social participation. The most important components of the social approach to dealing with crime are social participation, social cohesion and social relations, which should be considered in the policies of the judicial system. The method used in the present study is a descriptive-analytical method.
    Keywords: crime, confrontation, Social approach, Social participation, Judicial System
  • Mohammadali Sheikhmovahhed, Mohammadali Heidary *, AhmadReza Tavakoli Pages 185-204

    The purpose of this study is to investigate the application of the jurisprudential rule of hatred of religion in the field of domestic and foreign policy. This means that the actions and functions of the government should be such that it does not turn away from Islam in the field of domestic and foreign policy. The question that can be asked is: what are the components of the jurisprudential rule of hatred of religion in the field of domestic and foreign policy? The answer that can be given to this question is: the provisions of the rule of "sanctity of hatred of religion" include a wide range of mandatory and non-mandatory provisions, from the personal and social, political and military, economic and judicial spheres, and whatever It is forbidden to cause hatred of religion. The conclusion to be drawn from this discussion is that the function of the Islamic government as a representative and executor of Islamic rules should not be in a way that causes hatred of the religion and turning away from it inside and outside the borders of the Islamic system. Outside the Islamic borders, the principle of respect for obligations and contracts, peaceful and respectful relationship with war victims, prisoners of war and victims of war is one of the approaches that can show us the use of this jurisprudential rule. Give. The method used in the present study is descriptive-analytical and using jurisprudential opinions and sources.

    Keywords: Hate rule, Islamic Government, domestic policy, Foreign Policy
  • Sayed Saeed Zamanian Dehkordi, Sayed Mostafa Abtahi *, Abolghasem Taheri Pages 205-222
    Considering that a political unit needs a logical convergence between its constituent parts in order to survive; Middle Eastern governments need to converge to resist the divergence imposed on them by foreign governments. This has led to a regional convergence among some regional actors, for example Iran and Syria, despite not having the same language, culture and race. The main factor and the ground for regional convergence in Iran-Syria relations can be considered the adoption of the same foreign policy against Israel, as well as the support of Lebanese Hezbollah and Palestinian resistance movements. This closeness of relations in order to ensure security c. Iran, as well as Syria, are against Israel. In these anti-Zionist strategies, Hezbollah in Lebanon plays a key role in the foreign policy of Iran and Syria, which has been able to strike blows at Israel, both politically and militarily. Brought. However, this convergence faces obstacles. For example, Saudi Arabia, as one of the most important obstacles to the regional convergence of Iran and Syria, tries to prevent this convergence by using political, economic and ideological tools. This research is a descriptive-analytical method.
    Keywords: Functionalism, Neo-Functionalism, Syria, Iran, Middle East
  • Naser Enayat, Masoud Motalebi *, Abolghasem Taheri Pages 223-246

    The present study addresses the question of whether the Ahmadinejad and Rouhani administrations were able to achieve the desired governance model in terms of the index of political stability and control of corruption? Examination of the figures published by the World Bank on the two components of political stability and corruption control of this model in the ninth (1385-1385) and 11th (1393-1396) governments shows that the performance score of Ahmadinejad and Rouhani governments was below zero and the global average. . By comparing the economic growth chart (GDP) with the trend of changes in the pattern of good governance, this study shows a direct relationship between the two components of political stability and control of corruption with economic growth; So that the improvement of these two indicators in the 11th government has improved the economic growth index in Iran and the reduction of this component in the last year of the first Rouhani government (96) is affected by the reduction of political stability and corruption control in the good governance model. Thus, the model of good governance under the influence of two components of political stability and political corruption has played an important role in reducing economic growth in the government of Rouhani and Ahmadinejad. The method used in the present study is a combination of qualitative and quantitative methods.

    Keywords: Good Governance, Political stability, Corruption control, Ahmadinejad, Rouhani
  • Hesamuddin Azimifar, MohammadReza Agharebparast *, Seyyed Mostafa Madani Pages 247-262

    The purpose of this study is to examine China's foreign policy on the national security of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf region. In this regard, the question that arises is: In what ways can China's foreign policy affect the national security of the Islamic Republic of Iran? The findings show that China's foreign policy in the Persian Gulf region is influenced by its political and economic prospects for countering US hegemony. To achieve this goal, gaining international energy and trade markets, including the Persian Gulf region, is important. Iran's accession to the Shanghai Cooperation Organization, countering terrorist threats in the Persian Gulf region, supporting the axis of resistance, including in Syria, are an important part of the effects of China's foreign policy alignment with Iran in the Persian Gulf region. The foreign policy interaction between Iran and China in terms of institutionalism in the form of the Shanghai Cooperation Organization is significant. The method of the present study is descriptive and analytical and the theoretical framework of the research is the participatory security approach.

    Keywords: Foreign Policy, China, National Security, Islamic Republic of Iran, Persian Gulf
  • saeedeh babaei, Ailakbar amini, mohammadali khosravi, hossein tafazoli Pages 263-282

    The main question of this article is about socio-political symbolism in contemporary poetry and its impact on the developments of the Islamic Revolution. The scope of research is limited to two poets (Shamloo and Akhavan). Symbolism is a school of art that has created numerous works in poetry, literature and painting. Symbolism means the use of the word in a symbolic-metaphorical sense. Political symbolism generally and often grows in an atmosphere of political obstruction and creates a revolutionary public atmosphere. In the second Pahlavi oppression, symbolism peaked in poetry and eventually influenced revolutionary discourse. This study, by examining the symbolism in the poetry of Shamloo and the Brotherhood, has come to the conclusion that the emergence of aspects of revolutionary discourse is rooted in the same literary atmospheres that have prepared the general mentality of society for the storm of revolution. The qualitative research method was descriptive-analytical and the data collection method was library.

    Keywords: Symbolism, Islamic Revolution, Shamloo, Akhavan